لیست اختراعات شهرام نوروزيه
كپه كارها يك نوع ماشين كارنده مي باشند كه بذر را با فاصله يكنواخت روي يك خط مي كارند با اين تفاوت كه در زمان كاشت در هر شكاف ايجاد شده به جاي يك بذر چندين بذر ريخته مي شود. ازآنجايي كه كشت بعضي محصولات به روش تك دانه كاري بدليل سله و عوامل زنده و غير زنده دچار بدسبزي مي شود، كشت اينگونه محصول بصورت كپه اي انجام مي شود. در اين اختراع براي اولين بار با استفاده از مكش هوا و صفحه موزع چند روزنه اي كارنده كپه كار طراحي و ساخته شد. تست آزمايشگاهي و مزرعه اي اين كارنده نشان مي دهد كه اين مكانيسم به خوبي قادر به كشت دو تا پنج دانه در هر محل مي باشد.
يكي از پارامترهايي كه در طول مراحل ريسندگي از تميز كردن تا تهيه نخ نقش مهمي را بر عهده دارد نيروي اصطكاك بين الياف مي باشند. ولي روشي استاندارد براي اندازه گير آن وجود ندارد. كارهاي زيادي براي اندازه گيري نيروي اصطكاك بين الياف انجام شده ولي به دليل تهيه شرايط خاص براي اندازه گيري و كم دقت بودن نتايج مورد استقبال قرار نگرفته است. در اين اختراع با استفاده از يك متد نو و يك ابزار جديد نيرو و اصطكاك را از روي فيتيله اندازه گيري شده و اثر اين نيرو روي نخ حاصل از اين فيتيله مطالعه مي گردد. لازم به ذكر است كه بعد از تميز كردن پنبه توسط دستگاهي خاص، فيبرهاي پنبه يي از كمي كشيده شدن كنار هم قرار گرفته كه نتيجه آن باندي يكنواخت از فيبر پنبه مي باشد كه فيتيله ( Sliver ) ناميده شده است. فيتيله پس از چند بار كشيده شدن در نهايت تابيده شده و نخ توليد مي گردد. مزيت اين روش نسبت به روش هاي گذشته اينست كه با اندازه گيري نيروي اصطكاك بين الياف پنبه در فيتيله و توليد نخ از همين فيتيله مي توان اثر نيروي اصطكاك بين الياف را در كيفيت نخ توليدي مقايسه نمود. از ويژگيهاي ديگر اين دستگاه سادگي كوتاه بودن زمان آزمايش و عدم نياز به پيش فرآوري فيتيله مورد آزمون مي باشد. اين دستگاه قسمتي از رساله دكتري اينجانب مي باشد كه در دانشگاه آوت آلزاس فرانسه انجام شده و نتايج ان در بهار كنگره بين المللي و دو مجله معتبر علمي چاپ گرديده است. عناوين و سال انتشار در بخش توصيف دستگاه آمده است.
پنبه يكي از محصولات استراتژيك در ايران است. هم اكنون قريب به 40 فرآورده از گياه پنبه استخراج مي شود كه در صنايع ريسندگي، نساجي، روغن كشي، سلولزي و شيميايي مورد استفاده قرار مي گيرد. نگاهي به وضعيت كشت پنبه در دهه اخير نشان مي دهد كه عامل اصلي كاهش سطح زير كشت پنبه، صرفه دار نبودن توليد اين محصول است. با توجه به هزينه بالاي برداشت دستي، برداشت ماشيني مي تواند باعث كاهش هزينه توليد و رونق بخشيدن به توليد وسيع طلاي سفيد در ايران گردد. هدف از طراحي و ساخت ماشين نيمه مكانيزه برداشت پنبه اينست كه بتواند نياز پنبه كاران را در سطوح كوچك تا متوسط مرتفع نمايد. اين دستگاه يك ماشين خودگردان سه چرخ مي باشد كه واحد بردارنده توسط كارگر در بين بوته ها حركت داده شده و وش غوزه هاي باز را برداشت مي نمايد. واحد بردارنده تشكيل شده از تعدادي انگشتي كه توسط يك موتور الكتريكي مي چرخد و وش غوزهاي باز را از داخل غوزه بيرون كشيده و به لوله انتقال مي رساند. وش برداشت شده توسط مكانيزم مكش و دهش هوا به مخزن منتقل مي گردد. در زير مخزن، دستگاه كيسه زن قرار دارد كه وش برداشت شده را در داخل كيسه هاي بزرگ (خلال) جمع آوري و متراكم كرده و اين خلال ها در انتهاي مزرعه از ماشين تخليه مي گردند. با كمك اين دستگاه سرعت برداشت با دست افزايش مي يابد و كيفيت وش برداشتي از وش دستي بهتر است. در اين سيستم نياز به برگ ريز نيست و كارگر نمي تواند غوزه هاي نارس را برداشت نمايد.
يكي از روش هاي متداول كرك گيري بذر پنبه استفاده از اسيد سولفوريك مي باشد. در اين روش اسيد سبب حل شدن ساختمان سلولزي كرك ها شده و در نتيجه اين عمل، كرك ها از سطح بذر جدا مي گردند. اما از آنجايي كه اسيد سولفوريك يك اسيد معدني قوي با قدرت خورندگي بالا است، سبب تخريب پوسته بذر و در صورت نفوذ به داخل بذر تخريب جنين بذر مي گردد. همچنين آلودگي زيست محيطي، پرخطر بودن كار با اسيد و بخارات سمي مشكلاتي است كه كرك گيري با اسيد را با مشكل روبه رو نموده است. ماندگاري اسيد سولفوريك در روي پوسته بذور دلينته شده با اسيد ، سبب تخريب تدريجي پوسته و جوانه بذر و كاهش زمان انبار ماني بذور پنبه دلينته شده با اسيد مي گردد. در كرك گيري بذر پنبه با استفاده از متان سولوفونيك اسيد، بجاي اسيد سولفوريك از متان سولفونيك اسيد كه يك ماده ارگانيك بي بو، بي رنگ، غير سمي، حلال در آب و غير مخرب استفاده مي گردد كه نه تنها به بذر صدمه نمي زند بلكه هيچ خطري براي افرادي كه با اين ماده كار مي كنند، ندارد. نكته بسيار مهم و قابل توجه، قابليت تجزيه شدن اين ماده در طبيعت است كه هم از الودگي زيست محيطي جلوگيري كرده و هم انبارماني بذور دلينته شده را افزايش مي دهد. كرك گيري بذر پنبه با استفاده از متان سولوفونيك اسيد در يكي از كارخانجات دلينته آزمايش گرديد و نتايج نشان داد كه كرك زدايي بذور پنبه بامتان سولفونيك اسيد و ضدعفوني آن با قارچ كش و حشره كش ضمن حفظ قوه ناميه، رشد گياهچه (ريشه چه و ساقه چه) مطلوب تري نسبت به كركزدايي با اسيد سولفوريك دارد. براساس آزمايشات، گذشت زمان تاثير منفي در جوانه زني و رشد گياهچه بذور كرك گيري شده با متان سولفونيك اسيد نداشته است. اين نتايج نشان مي دهد كه استفاده از متان سولفونيك اسيد مي تواند بعنوان يك جايگزين مناسب براي اسيد سولفوريك باشد. با استفاده از متان سولفونيك اسيد، تمامي كارخانجات دلينته كه به دليل مشكلات كار با اسيد سولفوريك از فعاليت باز مانده اند مي توانند مجددا شروع بكار نمايند.]
موارد یافت شده: 5